Zakelijk
Nieuwe wet helpt faillissement voorkomen
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) ingegaan. Het is een belangrijke wet die bedrijven in financiële nood helpt om een faillissement te voorkomen. Wat houdt de wet in?
Vitaliteit in coronatijd
Als werknemers tevreden zijn over hun vitaliteit en weerbaarheid, zijn ze doorgaans gezonder, productiever en gelukkiger. Daarmee is vitaliteit niet alleen goed voor hen, maar ook voor uw bedrijf. Maar door de coronacrisis kan het welbevinden afnemen.
Wat verandert er in 2021?
Per 1 januari 2021 of later in het jaar worden er nieuwe wetten en regels van kracht die gevolgen hebben voor u als mkb’er. Hieronder vijf belangrijke veranderingen.
Zelf een AOV afsluiten? Advies is beter
Als u overweegt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, kunt u dat geheel zelfstandig doen. De verzekeraar stelt u dan een paar vragen om te checken of u voldoende kennis van zaken heeft. Maar is dat wel genoeg?
Meer achterstallige betalingen door coronacrisis
Tijdens de coronacrisis is het aantal facturen met een achterstallige betaling gestegen. Die verslechterde betalingsmoraal heeft grote gevolgen voor de liquiditeitspositie van bedrijven. Die kunnen daardoor zelf in de problemen komen. Een kredietverzekering kan uitkomst bieden.
Naar een hoger energielabel
Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor alle kantoorgebouwen vanaf 100 vierkante meter. Heeft uw pand op die datum een label D of lager? Dan kunt u de deuren sluiten. Neem het zekere voor het onzekere en tref maatregelen.
Ontslag met wederzijds goedvinden, hoe werkt dat?
Veel mkb’ers zijn bezorgd over de gevolgen van de coronacrisis als de steunmaatregelen minder worden. Bent u bang dat u straks mensen moet ontslaan? Bereid u dan vast voor. Ga bijvoorbeeld na of ontslag met wederzijds goedvinden een oplossing is.
Zakelijk en privé scheiden, hoe doet u dat?
Als u een eenmanszaak heeft, zijn zakelijk en privé met elkaar verweven. Dat kan problemen geven bij een scheiding, een faillissement, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Hoe zorgt u ervoor dat uzelf, uw partner en uw bedrijf niet te veel financiële risico’s lopen? Drie tips.
Worden uw verzekeringen duurder?
Alles wordt ieder jaar duurder, ook verzekeringen. Maar bij de ene verzekeraar gaan de premies harder omhoog dan bij de ander. En als de premieverschillen groter worden, bent u dan bij uw huidige verzekeraar wel goed af? Wij checken het voor u en zoeken dan ook uit of u ergens anders een betere dekking kunt krijgen.
Laptops buiten het bedrijfspand vaak niet goed verzekerd
Zijn uw kantoormedewerkers weer thuis gaan werken? En heeft u uw bedrijfslaptops aan hen uitgeleend om dat mogelijk te maken? Dan is het goed om even aandacht te schenken aan de risico’s. Want zijn de bedrijfslaptops buiten het bedrijfspand wel verzekerd?
Is uw medewerker goed af met een WGA-verzekering?
Als uw medewerker twee jaar wegens ziekte heeft moeten verzuimen, komt hij in de WIA. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (tussen 35% en 80%) ontvangt hij een WGA-uitkering. Goed geregeld toch? Nou, niet altijd. Want die uitkering kan best laag uitvallen. U kunt hem helpen zijn inkomen op peil te houden.
Collectieve zorgverzekering blijft de moeite waard
Zo’n 65% van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Hun belangrijkste argument: de korting op de premie. Maar helaas blijkt dat vaak schijn te zijn. Daarom mogen verzekeraars de premiekorting vanaf 2023 niet meer aanbieden. Wat betekent dat voor uw collectieve zorgverzekering?